Jetbeam        
Results 1 to 5 of 5

Thread: Zebralight H501 Red issue

  1. #1
    Flashaholic*
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    France
    Posts
    522

    Default Zebralight H501 Red issue

    Hi all,
    I have a H501R (red emitter) which worked fine so far.
    Suddenly it stopped working : did not light up at all. It has not fallen down, no shock, no water, nothing special.
    So I cleaned the contacts, and put it a fully charged NiMH : worked again sometimes, but with an erratic behaviour.
    Tried a fresh primary Alkaline : again erratic behaviour. Same with a fresh primary Lithium.
    What I call "erratic behaviour" is:
    • Sometimes after the battery change I see the very short and bright usual flash when tightening the tailcap, and then it works normally.
    • On other battery changes the LED will turn on permanently but very faint. Any action on the switch (either short or long click) does not turn out the LED, I need to unscrew the tailcap to make it go off.
    • Sometimes on battery change the LED glows dim for a fraction of a second, then turns off. One click will turn it on again for a few seconds (very dim) then out.
    • Sometimes it will not turn on at all, I don't even see the initial brief flash.


    It doesn't seem to be correlated with the battery type (NiMH, Alkaline, Lithium), i.e. I can see different behaviours with one given battery type, or the same behaviour with different battery types.
    Thanks in advance for your suggestions.

  2. #2
    Flashaholic
    Join Date
    Jan 2020
    Location
    USA RVA
    Posts
    414

    Default Re: Zebralight H501 Red issue

    My guess, bad board, and a trip to Zebralight for repair...

    Quote Originally Posted by Cemoi View Post
    Hi all,
    I have a H501R (red emitter) which worked fine so far.
    Suddenly it stopped working : did not light up at all. It has not fallen down, no shock, no water, nothing special.
    So I cleaned the contacts, and put it a fully charged NiMH : worked again sometimes, but with an erratic behaviour.
    Tried a fresh primary Alkaline : again erratic behaviour. Same with a fresh primary Lithium.
    What I call "erratic behaviour" is:
    • Sometimes after the battery change I see the very short and bright usual flash when tightening the tailcap, and then it works normally.
    • On other battery changes the LED will turn on permanently but very faint. Any action on the switch (either short or long click) does not turn out the LED, I need to unscrew the tailcap to make it go off.
    • Sometimes on battery change the LED glows dim for a fraction of a second, then turns off. One click will turn it on again for a few seconds (very dim) then out.
    • Sometimes it will not turn on at all, I don't even see the initial brief flash.


    It doesn't seem to be correlated with the battery type (NiMH, Alkaline, Lithium), i.e. I can see different behaviours with one given battery type, or the same behaviour with different battery types.
    Thanks in advance for your suggestions.

  3. #3
    Flashaholic*
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    France
    Posts
    522

    Default Re: Zebralight H501 Red issue

    Quote Originally Posted by AstroTurf View Post
    a trip to Zebralight for repair...
    I wrote to them, and they replied (very quickly ) that they "no longer have the parts/components needed for repairing the H501 series lights".
    Therefore RIP my dear H501R

  4. #4
    Flashaholic
    Join Date
    Jan 2020
    Location
    USA RVA
    Posts
    414

    Default Re: Zebralight H501 Red issue

    They have the H502pr on sale...

    Quote Originally Posted by Cemoi View Post
    I wrote to them, and they replied (very quickly ) that they "no longer have the parts/components needed for repairing the H501 series lights".
    Therefore RIP my dear H501R

  5. #5
    Flashaholic*
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    France
    Posts
    522

    Default Re: Zebralight H501 Red issue

    The switch was the culprit.
    I force-removed the switch boot (which almost destroyed it : the outer thinner edge was partly torn in the process), sprayed some contact cleaner, let it dry for a while, and now it works normally .

    So now the question is: how to replace the switch boot, which means:

    1. Find a way to remove the metal bezel,
    2. Find a (preferably GITD) replacement boot.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •